Eerbetoon aan Felix Mendelssohn-Bartholdy

Als klein eerbetoon ter nagedachtenis aan de te jong gestorven Felix Mendelssohn-Bartholdy, 3/2/1809 – 4/11/1847). Het wonderkind schreef op die korte 38 jaar  een indrukwekkend repertorium bij elkaar voor alle mogelijke genres. Hij was de bezieler van zowel een Bach renaissance (eerste uitvoering van de Mattheuspassie na Bach’s dood), als voor de herontdekking van het werk van Händel. Zijn reizen naar Italië en Engeland inspireerden hem tot bekende orkestwerken, de Italiaanse Symfonie Op 90 en de Schotse Symfonie op 56 en de Hebriden-ouverture.  Het prachtige strijkkwartet Op 80 schreef hij na de dood van zijn geliefde zus  Fanny. Maar zelden overtrof hij de originaliteit en het genie van zijn jeugdwerken Sommernachtstraum en het Octet voor Strijkers Op. 20.

Zijn oratoria zijn sterk geïnspireerd op de koorwerken van Bach. Een uitvoering van een van de koralen uit zijn oratorium Paulus Op 36 uit 1836 mag niet ontbreken op het repertorium van een gemengd koor. Geniet van deze uitvoering van het koraal No 3 “Allein Gott in der Höh sei Ehr”.

Bladmuziek beschikbaar in de MyPartitor bibliotheek.

 

Posted in Koormuziek | Tagged , , , | Leave a comment

Voel je het al kriebelen ? La Ménagerie Minuscule

Klein wiemelend grut: sprinkhaan, mier, vlinder en glimworm, maar ook de schildpad, al die kleine diertjes maken deel uit van Roland Coryn’s muzikale kleine huishouden. Waarschijnlijk geschreven na een luie zonnige zomerdag in een lage ligstoel met de neus tussen de grassprietjes.

 

Une ménagerie minuscule - Roland Coryn

 

“La ménagerie minuscule” voor kinderkoor,
een aanrader, maar niet voor beginnertjes !

Download de partituur voor een of meerdere van de liedjes hier.

 

Posted in Koormuziek | Tagged , , , | Leave a comment

Cobra Classic Battle voor koren

Iemand van jullie meegedaan aan de Cobra Classic Battle voor koren dit jaar ?

Heel geslaagd initiatief door de cultuurzender van de VRT en de koepelorganisatie voor koren ‘Koor&Stem’, dat liep van april tot mei 2014 in parallel met de Elisabethwedstrijd voor zang – waarin koren van allerlei stijl en slag worden uitgedaagd om een origineel nieuw filmpje te uploaden van een van hun kooruitvoering. Om deel te mogen nemen moest je met een groep van minstens 12 mensen zijn en iets in koor doen met gebruik van de menselijke stem. Er waren geen andere vereisten.

Bij de ingezonden filmpjes zit heel veel variatie. We klikken met u graag even naar enkele geslaagde voorbeelden door :

Sommige koren gaan voor de ernstige traditionele uitvoeringsvorm maar kiezen voor nieuwe intrigerende muziek, zoals “Cantores” uit Brugge die  het Kyrie uit de gloednieuwe Missa Brevis (2013) van Hans Helsen bracht.

Daarnaast zijn er ook gelegenheidsensembles, sommige met poppig, andere met klassiek repertorium. Er zijn spreekkoren, showkoren, kinder- en grootouderkoren. Daarbij ben je vaak verrast over de setting : torens, zolders, schuren, traphallen, auditoria en sportzalen.

Kinderkoor Helder uit Gent zingt vanop de schoolbanken Eu … Eu… van Jan Coeck

Gemengd koor ‘De Vedel’ uit Turnhout heeft iets met boeken en brengt ‘Ching-A-Ring Chaw’ van Aaron Copland.

Andere maken er dan weer grappig muziektheater van zoals de St. Jozefcantorij van Kastel met ‘wieter dan wiet’.

Daarna  ging het erom zoveel mogelijk online stemmen te ronselen om tot de 10 koren te behoren waaruit een jury de winnaar zou kiezen :  10 koren haalden uiteindelijk meer dan 3500 stemmen. De winnaars mogen in groep naar een laureatenconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd, mag optreden tijdens het BOZAR MUSIC Openingsweekend Viva Voce van 12 tot 14 september 2014, én krijgt een professionele video-opname van het ingestuurde lied.

En de winnaar is kinder- en jeugdkoor WAERLANDT uit Borgerhout o.l.v., . De jury liet uiteindelijk de kwaliteit en de juistheid van het zingen de doorslag geven.

Lees het selectieverslag hier.

Van ons in elk geval proficiat aan de winnaars, maar eigenlijk ook aan alle enthousiaste en inspirerende deelnemers.

De koormuziekredactie.

Posted in Koorwedstrijden | Leave a comment

Vooral goed op toon blijven


V : Papa , waarom wiegen de zangers op het podium altijd van links naar rechts ?
A : Mijn zoon, dat is omdat het moeilijker is om een bewegend doel te raken.

V : Mama, waarom ga je altijd bij het raam staan als ik mijn zanglessen oefen ?
A : Ik wil niet dat de buren denken dat ik je lijfstraffen toedien, lieverd.

Posted in Koorgrappen | Leave a comment

Kunst boven water

“Kunst boven water, iedereen is creatief
Je moet het uitproberen, anders weet je ‘t heel’maal niet” (uit het refrein)

Op zaterdag 22 februari 2014 organiseren de Academies van het Deeltijds Kunstonderwijs in Vlaanderen een spectaculaire creatieve dag! Alle Academies zetten hun deuren wagenwijd open voor het grote publiek en zullen hen verrassen met optredens, workshops, concerten, tentoonstellingen,…
Dit jaar staat alles in het teken van ‘Kunst boven water’.

Voor deze dag schreef Koen Dejonghe het officiële DKO lied 2014, op een tekst van Karl De Maeyer. Continue reading

Posted in zonder categorie | Tagged , , , , | Leave a comment

Nabucco op een plein

Geniet tijdens je volgende koffiepauze maar eens van deze betoverende Verdi flashmob.

Meezingen mag !

groetjes
de koormuziekredactie

Posted in Koorgrappen, Koormuziek | Tagged , , | Leave a comment

Gids voor het koorlid. Houdt uw dirigent in het gareel.

koordirigenteDe basisopleiding van elke zanger bevat een hele reeks praktische en theoretische kennisgebieden. Een belangrijk gebied echter dat vaak wordt veronachtzaamd in de basisopleiding van de zanger is de kunst van het dirigentenbeheer.

De volgende regels zijn bedoeld als leidraad voor de ontwikkeling van gewoonten ter bevordering van het juiste soort relatie tussen zanger en dirigent. Continue reading

Posted in Koorgrappen | Tagged , , , | Leave a comment

Gaston Feremans – laatromantische religieuze koorwerken nieuw uitgegeven

Op 11 februari 2014 is het precies 50 jaar geleden dat componist Gaston Feremans overleed in Berchem. Deze Vlaamse, romantische componist willen we dan ook graag even in de kijker zetten. Bij uitgeverij Euprint geven ze immers enkele van zijn werken uit in samenwerking met het Brusselse kathedraalkoor. Deze composities zijn ondergebracht in de reeks Collectio Cathedralis.

Continue reading

Posted in Actualiteit, Koormuziek | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Kerstliedjes van nu

Naast een schat aan (waardevolle !) traditionele kerstliederen bestaan er weinig nieuwe Nederlandstalige liedjes aangepast aan kinderen en jeugd.

Met de kerstdagen in aantocht zoeken nochtans heel wat kinderkoor-dirigenten en onderwijsmensen naar leuke originele kerstliederen om met hun kinderen van de basisschool te zingen en zo helemaal in de sfeer van kerstmis te komen met hun klas of jeugdgroep.

Voor die mensen hebben we in onze koorbibliotheek wat leuke suggesties dit jaar.
Je kan de liedjes van je keuze stuk per stuk downloaden en met het inoefenen beginnen … van zodra de Sint is langs geweest ;-)

Continue reading

Posted in Koormuziek | Tagged , , , , , | Leave a comment

John Tavener, groots koorwerk religieus geïnspireerd

Het overlijden van de Britse componist Sir John Tavener deze maand brengt zijn oeuvre natuurlijk sterk onder de aandacht.

Het koorwerk ‘Song of Athene’, dat hij in 1993 schreef bij het overlijden van een vriendin, de half-Grieks half-Engelse Athene Hariades, kreeg wereldwijde bekendheid toen het werd uitgevoerd op de begrafenis van Lady Diana in 1997. We geven het jullie graag bij deze gelegenheid nog even mee. A capella voor gemengd koor.

Posted in Actualiteit, Koormuziek | Tagged , , , | Leave a comment