Gaston Feremans – laatromantische religieuze koorwerken nieuw uitgegeven

Op 11 februari 2014 is het precies 50 jaar geleden dat componist Gaston Feremans overleed in Berchem. Deze Vlaamse, romantische componist willen we dan ook graag even in de kijker zetten. Bij uitgeverij Euprint geven ze immers enkele van zijn werken uit in samenwerking met het Brusselse kathedraalkoor. Deze composities zijn ondergebracht in de reeks Collectio Cathedralis.

De laatste laatromantische Vlaamse componist

Gaston Feremans werd geboren in Mechelen, op 20 mei 1907. Reeds van jongs af aan trok hij naar het Mechelse Stedelijk Conservatorium, om er muzieklessen te volgen bij onder andere Staf Nees. Hij zong ook als knaap in het beroemde St.-Romboutskoor van mgr. Van Nuffel. In 1929 behaalde hij de prestigieuze prijs ‘Lemmens-Tinel’ aan het Mechelse Lemmensinstituut waar hij studeerde bij muzikale reuzen als Jules Van Nuffel, Marinus de Jong en Flor Peeters. Nadien studeerde hij verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Paul Gilson en August De Boeck. Na enkele turbulente jaren tijdens en na de oorlog, inclusief enkele jaren gevangenis,  zou hij vanuit Mechelen naar Aalst verhuizen om er directeur te worden van de muziekschool in Aalst. Hij zou er uitgroeien tot een invloedrijk cultureel figuur.

Als componist schreef Feremans zowel instrumentale als vocale muziek. In zijn instrumentale muziek vinden we een aantal beiaardwerken alsook kamermuziek en symfonische composities. Zijn vocaal oeuvre is zeer uitgebreid: hij schreef enkele oratoria en cantates, naast maar liefst 6 missen. Verder schreef hij diverse motetten, kerstliederen en volksliederen.

Feremans was een diep religieus en getormenteerd man. Niet voor niets stond boven veel van zijn werken “Min cracht es min Cruys”.  Feremans bleef tot aan zijn dood actief, ook in de laatste jaren van zijn leven werkte hij nog aan verschillende composities. Hij overleed op 11 februari 1964 te Berchem.

 

Feremans in the Collectio Cathedralis

Sedert haar oprichting in 1983 heeft de Capella Sanctorum Michaelis et Gudulae, het Kathedraalkoor van Brussel, veel oude muziek van onder het stof gehaald en uitgevoerd. Daarnaast werden verschillende compositieopdrachten gegeven aan zowel de gerenommeerde Vlaamse componisten als jonge snaken in ons compositielandschap. De Capella wil deze muziek beschikbaar stellen voor alle geïnteresseerden en publiceert, in samenwerking met uitgeverij Euprint editions, de interessantste werken uit haar verzameling in de reeks Collectio Cathedralis.

Van Gaston Feremans verschenen er reeds enkele werken in deze Collectio Cathedralis:

 • Ad Laudandum Dominimum by Gaston FeremansAd Dominum Laudandum ( CC046 )
  Deze bundel bestaat uit drie werken voor koor en orgel en is een aanrader voor alle parochiekoren die op zoek zijn naar prachtig, eenvoudig materiaal!
  luistervoorbeeld | koop de pdf 

  • Improperium , voor tweestemmig dames- of herenkoor en orgel. Deze compositie dient als offertorium voor het feest van Palmzondag.
   luistervoorbeeld| koop de pdf
  • Ave Maria , voor tweestemmig dames- of herenkoor en orgel.
   luistervoorbeeld | koop de pdf
  • Tantum ergo , voor tweestemmig dames- of herenkoor en orgel. Dit eenvoudig motet in twee delen werd in januari 2013 op de workshop rond de Collectio Cathedralis goed onthaald door het aanwezige publiek. Het eerste deel is slechts éénstemmig (met orgel). In het tweede deel gaat deze stem verder (de zgn. ‘cantus firmus-partij), en plaatst Feremans een mooie discant hierboven, die door sopranen of tenoren gezongen kan worden. Als deze te hoog blijkt te zijn voor het koor, kan deze lijn gerust vervangen worden door een melodie-instrument, zo liet kapelmeester Kurt Bikkembergs ons weten.
   luistervoorbeeld| koop de pdf
 • Inviolata by Gaston FeremansInviolata (CC049):
  Deze compositie werd geschreven voor dameskoor en orgel. De tekst dateert uit de 11e eeuw en is een lofzang op Maria. In de renaissance werd deze tekst ook prachtig door Josquin des Prez op muziek gezet.
  luistervoorbeeld | koop de pdf

 

Bron: Euprint Ed.

This entry was posted in Actualiteit, Koormuziek and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.