Cobra Classic Battle voor koren

Iemand van jullie meegedaan aan de Cobra Classic Battle voor koren dit jaar ?

Heel geslaagd initiatief door de cultuurzender van de VRT en de koepelorganisatie voor koren ‘Koor&Stem’, dat liep van april tot mei 2014 in parallel met de Elisabethwedstrijd voor zang – waarin koren van allerlei stijl en slag worden uitgedaagd om een origineel nieuw filmpje te uploaden van een van hun kooruitvoering. Om deel te mogen nemen moest je met een groep van minstens 12 mensen zijn en iets in koor doen met gebruik van de menselijke stem. Er waren geen andere vereisten.

Bij de ingezonden filmpjes zit heel veel variatie. We klikken met u graag even naar enkele geslaagde voorbeelden door :

Sommige koren gaan voor de ernstige traditionele uitvoeringsvorm maar kiezen voor nieuwe intrigerende muziek, zoals “Cantores” uit Brugge die  het Kyrie uit de gloednieuwe Missa Brevis (2013) van Hans Helsen bracht.

Daarnaast zijn er ook gelegenheidsensembles, sommige met poppig, andere met klassiek repertorium. Er zijn spreekkoren, showkoren, kinder- en grootouderkoren. Daarbij ben je vaak verrast over de setting : torens, zolders, schuren, traphallen, auditoria en sportzalen.

Kinderkoor Helder uit Gent zingt vanop de schoolbanken Eu … Eu… van Jan Coeck

Gemengd koor ‘De Vedel’ uit Turnhout heeft iets met boeken en brengt ‘Ching-A-Ring Chaw’ van Aaron Copland.

Andere maken er dan weer grappig muziektheater van zoals de St. Jozefcantorij van Kastel met ‘wieter dan wiet’.

Daarna  ging het erom zoveel mogelijk online stemmen te ronselen om tot de 10 koren te behoren waaruit een jury de winnaar zou kiezen :  10 koren haalden uiteindelijk meer dan 3500 stemmen. De winnaars mogen in groep naar een laureatenconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd, mag optreden tijdens het BOZAR MUSIC Openingsweekend Viva Voce van 12 tot 14 september 2014, én krijgt een professionele video-opname van het ingestuurde lied.

En de winnaar is kinder- en jeugdkoor WAERLANDT uit Borgerhout o.l.v., . De jury liet uiteindelijk de kwaliteit en de juistheid van het zingen de doorslag geven.

Lees het selectieverslag hier.

Van ons in elk geval proficiat aan de winnaars, maar eigenlijk ook aan alle enthousiaste en inspirerende deelnemers.

De koormuziekredactie.

This entry was posted in Koorwedstrijden. Bookmark the permalink.

Comments are closed.